Achtergrond

De zanggroep is in 1996 opgericht als een naamloze groep door enthousiastelingen, die zich muzikaal gingen toeleggen op het middeleeuwse lied. De leden waren toen nog allemaal lid van een speciale middeleeuwen-vereniging. Men maakte kostuums zoals zangers die gedragen zouden hebben, en verzamelde liedjes en meerstemmige muziek uit alle windstreken van middeleeuwse oorsprong.

Grote inspirator uit die begindagen was Han de Vries. Hij wist onuitputtelijk te vertellen over de middeleeuwse zangtraditie en toonsoorten, en zette vele liedjes in een middeleeuwse zetting, voor meerdere stemmen, of voor begeleiding met fluit en doedelzak.

Behalve kleding, die heel kleurrijk was, werd er ook een vaandel gemaakt. Dit droeg als teken de nachtegaal, een vogel die bekend staat om zijn mooie rollers en trillers, maar bovendien vaak figureert in de middelnederlandse liederen. De nachtegaal zingt en brengt geliefden in vervoering.

Binnen het kader van de middeleeuwse vereniging werd de groep Die Soete Ghesellen genoemd, maar door groei van de groep en de behoefte om meer zelfstandig te kunnen optreden, maakte de zanggroep zich los van de vereniging, en nam de naam Die Goue Gale aan, naar het teken van de nachtegaal dat al op het vaandel stond.

Het repertoire met de liederen uit de begindagen is gebleven. Elke twee weken wordt er hard en gezellig op gestudeerd. Heer Halewijn en Pasa el aqua; de Molenaar en het Sneeuwwit vogeltje; Belle qui tiens ma vie en Brying us in good ale.

© 2009 - 2016 QREATION, design Peter Mul voor Die Goue Gale